כפר נוער בסיכון עשוי לעיתים להיות מוגדר כהזדמנות אחרונה של נערים הנמצאים בסיכון לנשירה ממסגרות חינוכיות. נוטים לחשוב כי מוסדות אלו מיועדים רק עבור נערים שביצעו מעשה עברייני או כאלו ממשפחות קשות יום, אך לא כך הדבר. ישנם בארץ בני נוער הזקוקים לתמיכה וסיוע בתחומים שונים [לימודיים, רגשיים ועוד], ואינם מקבלים מענה. לכן, הוקמו מוסדות לנוער בסיכון שמטרתם לטפח את אותם נערים, להעניק להם כלים לצמיחה והתפתחות וכן מענה רגשי מותאם.
מי מוגדר כנוער בסיכון?
אלו נערים הנמצאים בסיכון לנשירה מהמערכת החינוכית. הנשירה עשויה לקרות ממגוון סיבות, למשל כתוצאה מגדילה בסביבה הורית או משפחתית פוגענית אך לא רק. סיבות נוספות לכך הן לקויות למידה חמורות, התנהגות עבריינית, בעיות כלכליות ועוד. המשותף לכלל הסיבות הוא שהן יוצרות תנאים שאינם מאפשרים שגרת חיים מקדמת. אוכלוסייה זו לרוב אינה מאופיינת בפגיעות קוגניטיביות קשות או קשיים נפשיים, אלא נתונה במציאות חיים המסכנת את מימוש הפוטנציאל שלהם בתחומים לימודים, חברתיים, אישיים ועוד. בעקבות כך, נערים שאינם מקבלים מענה ראוי למשל על ידי מוסדות לנוער בסיכון, עלולים למצוא את עצמם בשגרת חיים לא מיטיבה והפערים בינם לבין בני גילם יגדלו עוד ועוד.
כפר נוער לילדים בסיכון – על קצה המזלג
כפר נוער בסיכון הוא סוג של פנימייה המיועדת עבור נערים בסיכון. הכפרים מהווים מסגרת תומכת ועוטפת המשלבת בתוכה מענה רגשי ואקדמי כאחד. לרוב, חניכי כפר נוער בסיכון לומדים בבית ספר הנמצא בתחומו, עם ליווי אישי ומתגבר. כמו כן, החניכים לוקחים חלק בפעילויות חברתיות ומגבשות ומפתחים עצמאות – כל אחד על פי יכולתו. בשונה ממסגרות אחרות, כפר נוער לילדים בסיכון מכיל בתוכו את שלל הפעילויות, כל שגרת יומו של החניך מתקיימת בכפר – שינה, אכילה, לימודים, דינמיקה חברתית, חוגים, פעילויות, וטיפולים. זה מהווה יתרון גדול כיוון שכך החניך נמצא בעשייה מקדמת במהלך היום ויש סביבו צוות זמין שיכול לתווך ולעזור בכל הדרוש.
הצוות של כפר נוער בסיכון
מוסדות לנוער בסיכון ובפרט כפרי נוער מאופיינים בצוות מגוון ומקצועי. הרכב משתנה בין מוסד למוסד, ועשוי לכלול מגוון אנשי צוות עבודה עם נוער בסיכון, ביניהם מנהל/ת הכפר, מנהל/ת בית הספר, מזכיר/ה, רכזים, מורי בית הספר, מדריכים, מתנדבים, אם ו/או אב בית, אנשי תחזוקה וכן צוות פרא-רפואי; עובדים סוציאליים, דיאטנ/ית, מרפאים בעיסוק, פיזיותרפיסטים, קלינאי תקשורת, ותרפיסטים.
אנשי הצוות נמצאים ברמת זמינות משתנה עבור החניכים, אך תמיד ישנו איש צוות זמין בכל רגע נתון. החניכים יכולים לפנות אל הצוות בכל נושא החל מקשיים לימודיים ועד חששות חברתיות. צוות מקצועי של כפר נוער לילדים בסיכון נבחר בקפידה, לכן הוא מורכב מאנשים איכותיים, עם רצון גדול לנתינה.
היתרונות המרכזיים
- עצמאות בשילוב יחס אישי – לחניכים בכפר ישנה הזדמנות מצוינת לפיתוח מיומנויות לחיים עצמאיים. לרוב, הם אחראיים על הדירה בה הם גרים וכן אמורים לקחת על עצמם תורנויות בכפר. עם זאת, החניכים מוקפים בצוות תומך ומקצועי הזמין עבורם לכל שאלה. הם מקבלים עזרה ותמיכה גם בבית הספר וגם בכפר עצמו, בנושאים כמו לימודים, חברים, קשיים רגשיים ועוד.
- תכנים מעשירים – כפר נוער לילדים בסיכון כולל בתוכו תכנים מיוחדים שלא שגורים באופן טבעי בחיים בקהילה. התכנים כוללים מגמות מקצועיות מגוונות, יחידות מדריכים בנושאים שונים, וכן הפקות אירועים בכפר.
- טיפולים – החניכים מקבלים טיפוליים רגשיים ושיקומיים מהצוות הפרא-רפואי.
- הזדמנויות חברתיות – לאוכלוסייה זו פעמים רבות קשה ליצור קשרים משמעותיים ממגוון סיבות, לעיתים הם מגיעים מסביבות לא מאפשרות, ולעיתים הם לא מצליחים לפתח בעצמם את הכלים לשם כך. לכן, מסגרת כמו כפר נוער עשויה לספק להם פלטפורמה נוחה ליצירת קשרים, וכן קבלת תיווך מהצוות במידת הצורך.
לסיכום
חשוב לזכור כי נוער בסיכון מוגדר כאוכלוסייה מגוונת הזקוקה למסגרת הנכונה כדי לא לנשור ממסגרת חינוכית וכן כדי לצמוח ולהתפתח. כפר נוער בסיכון בדומה אצל קהילה תומכת לנפגעי נפש, עונה על צורך זה בעזרת צוות מיומן, תכנים, מסגרות טיפול וליווי אישי.