Date

מדריך שיקומי

מדריך שיקומי

יש לא מעט תפקידים ומשרות בתחום החינוך, ואם חשבתם שתפקיד חינוכי מוביל אתכם הישר לבית הספר, טעות בידיכם. יש אופציות נוספות ומשרות שתוכלו לאייש בלי להתקרב אפילו לבית הספר או לתפקיד המורה או הגננת. אחד התפקידים נקרא בשם מדריך שיקומי. מדובר על תפקיד בעל חשיבות רבה והשפעה על אוכלוסייה חלשה שזקוקה להדרכה מיוחדת ולסיוע משמעותי. החונך יכול למלא תפקידים במוסדות שונים וללוות מתמודדים מסוגים שונים ובטווח גילאים נרחב. על התפקיד ועל המהות שלו במאמר זה.

מדריכים שיקומיים, למי זה מתאים?

עבודה בתפקיד מדריך שיקומי תוכל להתאים לאנשים שיש להם רצון לסייע ולהביא תועלת לאנשים. כמובן שמלבד ליכולת הבסיסית, עליו לעבור הכשרה נאותה כדי להתאים לתפקיד. למעשה עליו להכיר את אוכלוסיית היעד, המאפיינים שלהם וההתמודדויות שהם נתקלים בהם, כדי שהוא יהיה מסוגל לתמוך בהם, לספק להם מענה הנדרש להם, ולהוביל אותם בדרך היעילה והנכונה לשיפור איכות החיים שלהם. ובכמה מילים – חונך זה הוא בעל יכולות אישיות מתקדמות ועם השכלה הולמת לתפקיד. שילוב בין שני אלו מאפשר לחונך להועיל, לשקם ולקדם מתמודדים.

הגשת מועמדות - דרושים

מוזמנים להגיש מועמדות בצירוף קו"ח באמצעות הטופס

מדריך שיקומי דרושים: תהליך שיקומי

מדריכים שיקומיים ממלאים תפקיד חשוב מאוד בתהליך השיקום של מתמודדים. המעטפת המלאה שהמתמודדים מקבלים נועדה לתמוך בהם בתהליך שיקומי, והשתלבות בחברה הרגילה ובאורח חיים מאוזן ותקין. זאת בהתאם למצב הנוכחי וליכולות המתמודד. לשם כך הם זקוקים לליווי צמוד, להדרכה מלאה ולסיוע בתחומים שונים. בתהליך ניתן למצוא אף עבודה עם נוער בסיכון. חונך טוב יכול להוביל את המתמודדים בתהליך יעיל ומותאם היטב לצרכים וליכולות הנוכחיות שלהם, במטרה להתגבר על הקשיים ועל ההתמודדויות ולהשיג מטרות ויעדים. כל זאת בהתאם לתוכנית הטיפולית שנבנתה עבורם על ידי אנשי מקצוע מומחים ובהתאם לאבחון ולנקודת המוצא של המתמודד.

מה תפקידם של מדריכים שיקומיים?

כאשר שואלים מהו תפקידו של מדריך שיקומי, נסביר כי התפקיד שונה בין כל מתמודד שנזקק למעטפת שיקומית. מדובר באנשים אינדיבידואלים, ייחודיים ובעלי תכונות, יכולות ומגבלות משלהם. לפיכך גם תוכנית השיקום  מותאמת אישית עבור החניך בהתאם למצבו, לקשייו ולרמת המוטיבציה. אנשי מקצוע מומחים הם אלו שבונים את התוכנית השיקומית, תפקיד החונך הוא להיות חלק מכל התהליך הזה. לאפשר לו להתרחש באופן הרצוי, ללוות את המתמודד בשלבים שונים ביישום התוכנית, ולתת בו אמון שהוא מסוגל ויכול. תפקיד החונך הוא לספק למתמודד תמיכה הולמת בתהליך האישי שלו. כמובן שכל מתמודד פוגש במהלך השבוע צוות מדריכים שכל אחד מהם ממלא את התפקיד בזמנים משלו ומול סיטואציות אחרות; בלימודים, במגורים, ברכישת הרגלים ויכולות ועוד.

מדריכים שיקומיים הינם גורמים חינוכיים שמתאימים את עצמם באופן מדויק למצבו של החניך המשתקם. היות ומדובר באוכלוסייה חלשה, מאובחנת או פגועה, הצרכים האישיים של כל אחד מהחניכים שונה ואינדיבידואלי. היכולת של החונך להתאים את עצמו לכל אחד בהתאם לצרכיו ולשלב בו הוא נמצא היא יכולת חשובה ומשמעותית מאוד.

מדריך שיקומי שכר

אמנם העבודה במשרת זו היא שליחות, אך לשכר יש חשיבות בפני עצמו. כאשר אתם בוחנים הצעות עבודה אתם בוודאי מבררים גם על המשכורות הצפויות להיכנס לכם בעקבות העבודה. מדריך שיקומי שכר – כמה מרוויחים? אפשר אולי לזרוק מספרים או לציין טווח רחב מאוד של סכומים, אבל בפועל השכר נקבע בהתאם למספר פרמטרים. ראשית זה המוסד והבעלות שלו. המדד השני הוא הגדרת המשרה והיקפה. ברור שככל שיש לתפקיד מדריך שיקומי הגדרות תפקיד רבות ומשמעותיות יותר, ככל שיש למדריך אחריות רבה יותר ומספר שעות עבודה גדול יותר, כך השכר שלו יהיה גבוה יותר. כמו כן יש לציין כי חונך ותיק ומנוסה ייהנה במרבית המקרים מהטבות ומהעלאת שכר.

דרושים מדריך שיקומי – סוגי מתמודדים שונים

מדריכי נוער הם אנשי צוות שמלווים מתמודדים שונים בפנימיות, במוסדות או בקהילה. תמיד יש למדריך תפקיד חשוב מאוד והוא דמות משמעותית עבור המתמודדים. חשוב להבין שיש סוגים שונים של מתמודדים. בין השאר ניתן למצוא אשים מאוכלוסיית מתמודדי הנפש, אלו שסובלים מקשיים נפשיים או מחלות מאובחנות ברמות שונות. יש מתמודדים שהקושי שלהם נוצר בגין פגיעות פיזיות ומיניות, חשיפות וכדומה. המשותף בין המתמודדים הוא הצורך להתמודד ברמת היום יום, לצלוח את נקודות הקושי ולשיפור איכות החיים שלהם למרות נקודות החולשה שלהם. דרושים מדריך שיקומי שיבין ללב המתמודדים, יכיר את הקשיים שלהם וידע לכוון ולהוביל אותם לחיים טובים ויפים יותר.

כאשר דרושים מדריכים שיקומיים, האם ניתנת הדרכה?

היות ותפקיד המדריך משמעותי מאוד, ובגלל העובדה שהוא צריך לפעול באופן ממוקד מטרה ומותאם היטב למוגבלות ולצרכים של המתמודד, הוא צריך לקבל הדרכה מקצועית לגבי כל אחד מהמתמודדים. אנשי חינוך העונים על מודעת דרושים מדריכים שיקומיים יקבלו מענה מקצועי כמו גם תכנית טיפולית אישית מותאמת וישיבות צוות לקבלת החלטות ומידע באשר למצבו הנוכחי של כל אחד מהמתמודדים למשרה. באופן זה כל אנשי הצוות שבאים במגע עם המתמודד למשרה יהיו מתואמים היטב, ולכן לרוב דרושים סטודנטים לסיעוד. כל אנשי הצוות יעבדו בקול אחד ויוכלו לספק מענה אופטימלי ויעיל.

על עבודה בתור מדריך שיקומי

אחד המוסדות שניתן לעבוד בהם כמדריך טיפולי הוא פנימייה טיפולית. פנימייה זו מיועדת לילדים ולבני נוער מתמודדים שזקוקים למעטפת מלאה ולליווי מקצועי לכל אורך הדרך. בעוד שבני גילם הבריאים מסוגלים ללכת לבית הספר, לחזור הביתה, לבלות עם בני גילם ולבצע משימות יום-יומיות, מתגוררים בפנימייה זקוקים למסגרת אחרת ומיוחדת. בפנימייה הם יקבלו את כל הצרכים שלהם, כולל מקום שינה, תזונה הולמת וכמובן צוות מקצועי שילווה אותם לכל אורך היום מול כל צורך ורצון שלהם. בשביל עבודת מדריך שיקומי דרושים אנשים המעוניינים לעבוד בתפקיד חשוב ומשמעותי מאוד בפנימייה, מול הנערים או הילדים שחיים במקום. כאשר מדובר על מתמודדי נפש, גם להם יש פתרון דיור- דיור מוגן לנפגעי נפש.

עבודה ושליחות במקום אחד

אם אתם נמשכים לתחום החינוך, מחפשים עבודה בפנימיות ורואים עצמכם בעמדת דמות מבוגרת מכילה, משפיעה ומקדמת, מודעת דרושים מדריך שיקומי יכולה להביא לכם את התפקיד הבא שלכם. אין ספק שהעבודה הזו ממלאה  בסיפוק ומשמעות, נותנת לכם הרגשה שאתם מועילים למי שזקוק יותר מכל לתמיכה ולעזרה, ואתם בעלי משמעות לקבוצה מתמודדת וחלשה.

שאלות ותשובות- מדריכים שיקומיים

שאלה: מהן התכונות הנחוצות?

תשובה: יש מספר תכונות חשובות שכל חונך צריך אותן. כאשר שואלים מה זה מדריך שיקומי, התשובה היא כי זהו חונך שצריך להתאים עצמו לחונכים באופן פרטני וכך יוכל יבצע אותו כהלכה, אך מעבר לכך – כדי שהוא יחוש שהוא ממלא תפקיד שמתאים לו וירגיש שבע רצון במסגרת עבודה עם משמעות. התכונה המשמעותית ביותר היא הרצון להועיל ולסייע לאנשים. בסופו של דבר, חונך הוא גורם מקצועי שמעניק תמיכה אישית ומספק מעטפת מלאה של סיוע לחניכים שחוסים במקום. הדבר דורש התמסרות, אכפתיות ודאגה כנה לצרכים שלהם. אם יש לכם רצון פנימי חזק להושיט יד לאוכלוסיות חלשות – התפקיד עשוי להתאים לכם. בנוסף נחוצות תכונות נוספות כמו מוטיבציה ללמידה, יכולת להציב גבולות, אינטליגנציה רגשית גבוהה, מודעות עצמית, הבנה לנפש האדם ועוד.

שאלה: האם ניתן להעלות שכר בעבודת מדריכים שיקומיים?

תשובה: התשובה חיובית. בכל תחום השכר ההתחלתי הינו נמוך מהשכר שניתן להגיע אליו בהמשך. כי בתחילת הדרך אין לעובדים את המיומנויות ואת הניסיון, כאשר הם צוברים את הנכסים החשובים האלו הם בהחלט ראויים לשכר גבוה יותר. כמובן שנהלים וכללים תלויים במנהלים ובבעלות המוסד בו עובדים. לכן יש לברר באופן ספציפי לגבי העלאת שכר בכל מוסד ומסגרת טיפולית בפני עצמה, כדי לקבל תשובה מדויקת ורלוונטית ביחס למשרה עליה אתם מבררים. אך כמו בכל תחום רכישת ניסיון ויכולות נוספות היא בהחלט סיבה להעלאת שכר.

שאלה: משרות מדריך שיקומי – עם אילו אוכלוסיות נפגשים?

תשובה: שיקום זו מילה שמשתמשים בה ביחס לקהלי יעד שונים מאוד. למעשה כל אדם שלא מסוגל לנהל סדר יום תקין ולתפקד כפי שמצפים מבן גילו זקוק לשיקום. מדריך שיקומי הגדרת תפקיד נקבעת בהתאם לקהל היעד עמו הוא עובד. בין היתר יפגוש המדריך מאובחנים במחלות נפש או הפרעות אישיות, הוא יפגוש חניכים שעברו הזנחה, פגיעות מיניות או אלימות, כמו כן הוא יפגוש חניכים עם בעיות התנהגות, הפרעות קשב וריכוז חמורות וכן חניכים משכבה סוציואקונומית חלשה. החונך הוא אדם רגיש ומכיל שיהיה מסוגל להתמודד עם כל אחד מהחניכים, לקבל כל אחד לפי הרמה הנוכחית שלו ולהוביל אותו בתהליך מותאם ומתוכנן לשיקום אישי.

אשפוזי בית פסיכיאטרים
מחוז דרום