Date

דיור נתמך

חלק מהאוכלוסייה מוגדרים כבעלי מוגבלויות ברמות שונות של תפקוד ויכולות עצמאות. רבים מהם מעוניינים לגור בצורה עצמאית ככל הניתן בקהילה, בתוך דיור נתמך, ואכן הדבר אפשרי. דיור זה מאפשר לאנשים הללו להתגורר באופן עצמאי בהתאם לרמת המסוגלות שלהם, ומעניק להם ליווי שוטף בתחומים שונים על ידי אנשי צוות לפי תוכנית שיקום אישית.

 

מהו דיור נתמך?

דיור נתמך זו קבוצת מסגרות מגורים בקהילה, הכוללות שירותי ליווי ותמיכה לאוכלוסיית אנשים בני 18 ומעלה, בעלי מוגבלויות שונות. מטרת מסגרת זו היא לאפשר מגורים עצמאיים, יציבים ובטוחים לאוכלוסייה זו. ישנם שני סוגים עיקריים בארץ – מגורים בהוסטל ומגורים בקהילה תומכת. רמות התמיכה והעצמאות שונות בין הסוגים- הוסטל זה מבנה כוללני בו גרים כמה עשרות אנשים בעלי מוגבלויות, המבנה כולל דירות שותפים, מרחב משותף וכן מדריך שיקומי. ההוסטל מיועד לאנשים בתפקוד נמוך יחסית, הזקוקים לתמיכה אינטנסיבית יותר. לעומת זאת, קהילה תומכת מאפשרת מגורים עצמאיים יותר, עם תמיכה מועטה יותר, עבור אנשים בעלי רמת תפקוד גבוהה יחסית. בחירת סוג המגורים נקבעת בדרך כלל על פי יכולותיו האינדיבידואליות של כל אדם.

רבים מאנשים אלו גרו לפני היותם בגירים במוסדות של פנימיות נוער לבעלי צרכים מיוחדים. דיור נתמך בקהילה משמש כאופציית מגורים חלופית עכשווית, במקום מוסדות סגורים ששימשו למגורי בגירים בעלי מוגבלויות בעבר. דיור זה קיים כחלק מרצף שירותי דיור תומכים עבור בעלי מוגבלויות.

 

למי מיועד דיור נתמך?

דיור נתמך מיועד עבור אנשים בעלי מוגבלויות הזכאים לשירות זה מטעם משרד הרווחה והביטחון הישראלי. בעלי מוגבלויות רשאים להגיש בקשה לכך ואם יימצאו זכאים, הם יוכלו לקבל ליווי במציאת מסגרת מתאימה. האוכלוסיות המוגבלות כוללות מוגבלות פיזית, אוטיזם, הנמכה קוגניטיבית, מוגבלות שכלית התפתחותית, וכן לקויות חושיות שונות.

 

מה כולל השירות?

ספקי שירות המעניקים שירות של דיור נתמך, מלווים את הדייר במובנים רחבים יותר ממה שמשתמע. ראשית, הם עוזרים לדייר העתידי למצוא דירה או הוסטל מתאים עבורו ומכינים אותו ואת וקרוביו למעבר דירה- מקנים לו כלים כדי שיוכל לנהל את חייו בבית בצורה הטובה ביותר. הכלים כוללים למידת מיומנויות של ניהול משק בית וכלכלה. בנוסף, לאחר ההתאקלמות בדיור החדש, אותה עמותה/חברה מספקת ליווי ייחודי עבור כל אדם- סוג ורמת הליווי משתנים לפי רמת העצמאות המתאפשרת. בהוסטל הליווי אינטנסיבי הרבה יותר- הדיירים מתגוררים במבנה כללי בו יש איש צוות זמין עבור הדיירים בכל זמן נתון. במסגרת של קהילה תומכת לנפגעי נפש הדיירים מתגוררים בדירה משלהם, אך נשלחים נציגים מטעם העמותה שבודקים כיצד כל דייר מסתדר ומסייעים לו בכל הדרוש על פי תוכנית שיקום המותאמת לו. יתר על כן, הם עוזרים לאדם להשתלב בקהילה, לקבל שירותים בקהילה בתחומי בריאות, פנאי, תעסוקה ועוד.

 

דיור נתמך – צוות מסייע

דיור נתמך בקהילה כולל צוות שיקום וצוות מנהלתי רחב. גם בהוסטל וגם בקהילה תומכת יש עובדי הנהלה, עובדים סוציאליים ו/או מתאמי טיפול שתפקידם להיות בקשר שוטף עם הדיירים, לתכנן עבורם תוכנית שיקום אישית ולסייע לכך שהיא תתבצע. כמו כן, ישנם מדריכים המלווים את הדיירים בתחומים שונים ומעניקים להם סיוע על פי תוכנית השיקום האישית של כל אחד. כאשר מדובר בהוסטל יש צוות יותר רחב – אנשי צוות נוספים שהרכבם המדויק משתנה בין הוסטל להוסטל. ביניהם, אב ו/או אם בית, אנשי תחזוקה וניקיון, מרפא/ה בעיסוק, פיזיותרפיסט/ית, קלינאי/ת תקשורת, פסיכולוג/ית, פסיכיאטר/ית ועוד. כל אלה מוגדרים בתור עבודה עם נוער בסיכון.

 

עלות השירות

דיור זה מתפקד כדיור לכל דבר, לכן הדייר אמור לשלם שכר דירה והוצאות שוטפות של תחזוק הדירה. מי שזכאי לקבלת קצבת נכות מביטוח לאומי או סל שיקום, יכול לשלם כך הוצאות אלו. אדם שעובד בדרך כלל משלם זאת ממשכורתו, בעלות מסובסדת. כאמור, נוסף על הדיור הדיירים מקבלים ליווי ותמיכה שוטפת. שירות זה ניתן בעלות סמלית ולעיתים אף ממומן על ידי משרד הבריאות. משרד הבריאות מממן חלק מהשיקום באמצעות העסקת הצוות הטיפולי וכן את הפעילויות במסגרת, עבור מי שבעל אישור זכאות לשירות זה.

 

דיור נתמך- לסיכום

אזרחים בגירים בעלי מוגבלויות המעוניינים להתגורר באופן עצמאי, ולנהל את שגרת החיים שלהם בעצמם – יכולים. פתרון זה דומה ל- דיור מוגן לנפגעי נפש ומעניק את היכולת לעשות כן עבור כל אדם שיימצא זכאי, איש-איש לפי יכולותיו, כאשר ליווי ותמיכה ניתנים על פי צורך.