מתמודדי נפש המעוניינים לגור בקהילה ולקבל ליווי מתאים, יכולים! בעזרת קהילה תומכת לנפגעי נפש. הקהילה הזו היא הרבה יותר מרק קהילה כפי שבדרך כלל מכירים, יש בה הכל מהכל. מעוניינים לדעת עוד? כל הפרטים במאמר הבא.
מהי קהילה תומכת לנפגעי נפש?
זו מסגרת מגורים הנמצאת ברמת עצמאות שבין מגורים בהוסטל רגיל לבין מגורים בדיור עצמאי. הקהילה מורכבת מהוסטל ו/או דירות נתמכות ברמות תפקוד שונות עבור אוכלוסיית נפגעי נפש בגיל 18 ומעלה. בנוסף, בקהילה התומכת בדרך כלל ישנו הוסטל/מבנה מרכזי המשמש כמשרדי הקהילה, שם נמצאים צוות הקהילה ומתקיימות בו הפעילויות המשותפות. כפועל יוצא מחיים בקהילה, הדירות קרובות זו לזו וכן למבנה המרכזי – הכל במרחק הליכה.
עלות המגורים הכולל שכר דירה, חשבונות ומיסים משולם על ידי קצבת הנכות שמקבל המתמודד מביטוח לאומי. עם זאת, הקצבה אינה מכסה הוצאות יומיומיות כמו קניית מזון, מוצרי היגיינה וכו'. ישנן קהילות תומכות בכל רחבי הארץ, אם רוצים לגור באזור שוקק חיים של קהילה תומכת לנפגעי נפש תל אביב לדוגמא יכולה להתאים. לחילופין, אם מעוניינים להתגורר באזור שקט ורגוע, ישנן קהילות גם באזורים פריפריים יותר. כמו כן, אם מדובר בחובבי ערי קודש ואתם מחפשים קהילה תומכת לנפגעי נפש ירושלים תתאים לכם מאוד.
למי מתאים מגורים מסוג זה?
קהילה תומכת לנפגעי נפש מתאימה לאנשים נפגעי נפש המעוניינים ומסוגלים לנהל אורח חיים עצמאי אך זקוקים לליווי ותמיכה על ידי אנשי צוות. האנשים הללו מקיימים חיים מלאים – עובדים, משתלבים בקהילה, משתתפים בפעילויות לבחירתם, יוצרים קשרים, ומסוגלים לדאוג לצרכיהם הבסיסים [כמו מזון והיגיינה].
ישנה אוכלוסייה מגוונת בקרב נפגעי נפש – נשים וגברים, צעירים ומבוגרים, דתיים וחילוניים ועוד. מגורים בקהילה התומכת מתאימה לכולם, ניתן למצוא הוסטל/דירה שתתאים לכל אדם לפי מאפייניו.
מהו סל שיקום ומה הקשר שלו עם קהילה תומכת לנפגעי נפש?
סל שיקום הוא סל שירותים עבור מתמודדי נפש בעלי 40% נכות ומעלה, הניתן על ידי משרד הבריאות. כל מתמודד נפש זכאי לסל שירותים מותאם אישית. השירותים הניתנים נקבעים על פי החלטת ועדת סל שיקום ורצונותיו של המתמודד. מטרות סל השיקום הן לשקם את האדם, לשלב אותו בכל תחומי החיים, לשפר את איכות חייו ולעודד את העצמאות שלו ככל הניתן. סל השיקום כולל את התחומים: תעסוקה, השכלה, פנאי, טיפולי שיניים, דיור ועוד. אדם המקבל אישור לסיוע בדיור יכול להצטרף לתוך קהילה תומכת לנפגעי נפש. בסופו של דבר, מדובר על עבודה עם נוער בסיכון.
למה כדאי לגור בתוך קהילה תומכת לנפגעי נפש?
המגורים בקהילה בעלת יתרונות רבים, ביניהם –
- עצמאות – כאמור, לקהילה תומכת מגיעים אנשים ברמת מסוגלות לעצמאות מסוימת. לכן, הקהילה מקנה כמה שיותר עצמאות למתמודדים. השאיפה היא שהמתמודדים יתקדמו לרמות חיים אוטונומיות ככל הניתן, יזדקקו לפחות תמיכה, ואף יעברו לדיור עצמאי יותר.
- תמיכה – יחד עם השאיפה לעצמאות, קהילה תומכת לנפגעי נפש זו מסגרת מאוד עוטפת מכל הבחינות, המספקת המון תמיכה עבור המתמודד – לפי רמת התפקוד.
- תוכנית שיקום אישית – התמיכה הניתנת למתמודדים היא לפי תוכנית שיקום אישית. הקהילה התומכת מאפשרת ליווי אישי לכל מתמודד, למרות שזו קהילה ולעיתים אף גדולה. צוות הקהילה דואגים ללוות כל מתמודד ולעזור לו בהתאם לצרכים ולרצונות האישיים שלו.
- צוות מקצועי – צוות הקהילה כולל בדרך כלל עובדים סוציאליים, פסיכיאטר/ית, מדריכי שיקום, מתאמי טיפול ותרפיסטים מסוגים שונים. הצוות של קהילה תומכת לנפגעי נפש זמין עבור המתמודדים 24/7. הצוות מורכב מאנשים נבחרים בעלי ידע מקצועי אשר רוצים לעבוד בתוך עבודה בפנימייה, ולצד זאת יכולות בינאישיות גבוהות, אמונה ביכולת שיקום, ורצון לתרום ולתת.
- קהילתיות – יתרון מיוחד שלה הוא המגורים בקהילה. הימצאות בקהילה דוחפת לעשייה ושיקום. מתמודדי הנפש הרבה פעמים מתבודדים ו/או מסתגרים. לכן, המגורים בקהילה תומכת כה חשובים. המתמודדים גרים בשכנות עם אנשים נוספים בעלי קשיים דומים לשלהם ונמצאים בסמוך לאנשי צוות היכולים לתווך את הדינמיקה ביניהם. כמו כן, מגורים בקהילה מדרבנת למעורבות קהילתית ותעסוקתית החשובה מאוד לאיכות החיים.
האם ניתן לעבור למגורים עצמאיים?
כפי שנאמר, קהילה מעודדת מאוד לכמה שיותר עצמאות. המטרה היא שכל מתמודד ימצה את כל יכולותיו בעזרת תמיכה וליווי אינטנסיביים כדי שיהיה עצמאי ופעיל. אם אדם מעוניין לעבור למסגרת מגורים עצמאית יותר, ניתן לבקש לשקול את המסוגלות שלו ולכנס את ועדת סל שיקום שתדון בבקשה. אם האדם יימצא בעל יכולת, הועדה תוכל לאפשר לו ליווי לכך, על מנת שהדברים יתבצעו בצורה הטובה ביותר עבורו.
קהילה תומכת לנפגעי נפש- לסיכום
אל קהילה תומכת לנפגעי נפש מגיעים מתמודדים בני 18 ומעלה הזכאים לכך מטעם "סל שיקום". הקהילה שנמצאת בתוך פנימייה ומשלבת בתוכה שני אלמנטים מרכזים וחשובים: עצמאות ותמיכה. הקהילה היא מסגרת דיור הנמצאת מבחינת שני האלמנטים בין הוסטל רגיל לבין דיור עצמאי. מצד אחד, הקהילה מעודדת את האדם להיות עצמאי ככל יכולתו וכן להתקדם במידת האפשר לדיור עצמאי לגמרי. מצד שני, יש בקהילה מדריך שיקומי תומך שזמין עבור המתמודד בכל שעות היממה ומעניק את הליווי שהוא זקוק לו. ישנן קהילות תומכות המאופיינות במגוון סוגי אוכלוסייה ובכל רחבי הארץ על פי מה שמתאים למתמודד – המעוניינים בחיים בעיר הגדולה ובמגורים תל אביב זו אופציה טובה, וכן הפוך – ניתן להתרחק מההמולה בקהילות פריפריות.