Date

פנימייה טיפולית – לא מוותרים על אף אחד

פנימייה טיפולית זו מסגרת עוטפת וחמה שמטרתה לקדם את החניכים, ולהביאם לניהול אורח חיים תקין ואידיאלי עבורם. החניכים שמגיעים לפנימייה כזו מגוונים ובעלי צרכים שונים. כל חניך מקבל את הטיפולים והיחס שמתאימים לו על ידי צוות מגוון ומוכשר בתוך פנימיה טיפולית.

הפנימיה משמשת כפתרון עבור אלו החווים קשיים שונים, ללא קבלת פתרונות במסגרות רגילות. פנימייה זו היא מסגרת חוץ ביתית, בה החניכים יכולים לקבל טיפולים המותאמים לצרכים שלהם. פנימייה טיפולית זו בעצם "ההזדמנות האחרונה" של אותו חניך – לפני שהוא מגיע לפנימייה הוא מוגדר כנוער בסיכון. אותו סיכון הוא מנשירה ממערכת החינוך ונפילה בין הכיסאות, מסיבות שנפרט בהמשך. הפנימייה לוקחת את מירב הפוטנציאל של כל נער וילד ודואגת שהוא ימומש ככל הניתן. בצורה זו ניתן יהיה לפעול לכך שכל חניך יתפתח בצורה מיטיבה, יקבל עתיד מתוקן ככל האפשר, וחיים אידיאלים.

פנימייה פוסט אשפוזית – מה זה ובאיזה שלב מגיעים אליה?

פנימייה פוסט אשפוזית היא פנימייה טיפולית המיועדת לילדים ובני נוער בגילאים שונים, אשר עברו בעבר אשפוזים על רקע נפשי והטיפול בהם הוא מורכב ומסובך, ועל כן, עדיף להם ולבני משפחתם, שהם ישהו בפנימייה תחת טיפול, השגחה ופיקוח של אנשי מקצוע המתמחים בכך.

פנימייה פוסט אשפוזית נועדה לספק למתגוררים בה בית חם ומעטפת שלמה, שתוכל לעזור להם, להעניק להם את הטיפול המתאים, המענה שהם צריכים, הן בהיבט הטיפולי, הרגשי ובהיבטים אחרים, כשהמטרה היא למנוע מהם לחזור אל המצב בו הם היו קודם לכן, ולעזור להם להגיע למצב בו הם יוכלו לחזור הביתה, במידה וזה אפשרי או לצאת לחיים עצמאים תקינים.

בדרך כלל, בני נוער המגיעים אל פנימיות פוסט אשפוזיות, אינם יכולים לחזור אל ביתם. בין אם זה בגלל שההורים והמשפחה לא מסוגלים לטפל בהם, בין אם זה בגלל שהמענה שהם יקבלו בבית איננו מספיק ובין אם זה בגלל שאין להם כלל אין להם לחזור.

פנימייה פוסט אשפוזית – מה ההבדל בינה לבין פנימיות אחרות

כשבוחנים מה זה פנימייה פוסט אשפוזית לעומת פנימיות טיפוליות אחרות, הרי שההבדל נובע הן באוכלוסיות שמגיעות אל פנימיות אלו והן למענה שהם זקוקים לו, המעטפת שהם זוכים בו והטיפול המסופק להם בזמן שהותם בפנימייה. מדובר על טיפולים המועברים על ידי אנשי מקצוע המתמחים בעבודה עם ילדים ובני נוער במצבים קשים מבחינה נפשית ולכן הטיפול חייב להיות מקצועי מאוד, לצד מסירות, חום ואהבה.

פנימיה טיפולית- סוגי אוכלוסיות

פנימייה טיפולית עשויה לכלול סוגים אוכלוסיות שונות, ביניהם;

  • בעלי קשיים חברתיים – ישנן נערים ונערות שאינם מצליחים להשתלב מבחינה חברתית במסגרות הרגילות של משרד החינוך, כיוון שהם זקוקים להכוונה מיוחדת. הכוונה ותמיכה כזו הם יכולים לקבל במסגרת פנימיה טיפולית לילדים ונוער. התושבים אלו עשויים להיות בעלי יכולות לימודיות תקינות ואף גבוהות אך הקשיים החברתיים מעיבים על כלל התפקוד שלהם.
  • נוער קצה – מדובר בנערים בעלי קשיי התנהגות קשים במיוחד, המהווים סכנה לעצמם או לסביבה שלהם. הם המגיעים לפנימייה כחלופה לאשפוז, במטרה למנוע אותו. המסגרת שמקבלת אותם זו פנימייה טיפולית פוסט אשפוזית.
  • בעלי קשיים נפשיים ורגשיים – ילדים ונערים רבים סוחבים עימם קשיים שקופים בתחום הנפש והרגש. לעיתים מדובר בגלל הפרעה נפשית, במקרה כזה מפנים גם אותם למסגרת דיור, כדי לא לאשפז. אך לעיתים מדובר בחניכים עם קשיים שאינם מצריכים אשפוז והם מגיעים אל פנימייה טיפולית, על מנת לקבל טיפולים רגשיים ומעטפת חמה ומקדמת.
  • לקויי למידה – לעיתים ילדים ונוער בעליי לקויות למידה אינם זקוקים למסגרת, אלא מספיקה להם עזרה והתאמות במסגרת הלימודית שלהם. אך ישנם מצבים בהם הליקויים חמורים או מלווים בקשיים נוספים כך שפנימייה כזו היא הפתרון האידיאלי עבורם.
  • בעלי מעגל תמך לקוי – אוכלוסייה נוספת המגיעה אל פנימייה טיפולית, נפלטה מהבית שאינו מהווה אזור גדילה ראוי. הסיבות מגוונות; קשיים כלכליים, אלימות מסוג כלשהו, אי כשירות הורית ועוד.

אנשי הצוות בתוך פנימיה טיפולית

פנימייה טיפולית לנערות וכן צעירים יותר זו מסגרת שיש בה צוות מגוון, זמין ואיכותי. אנשי הצוות בפנימייה הם אלו שמספקים את המעטפת החמה עבור החניכים. לכן הם צריכים להיות אנשים טובים, עם לב פתוח ועם יכולות בין אישיות גבוהות למדיי. אנשי הצוות ככלל הם שליחים, המעניקים לחניכים הזדמנות שנייה לחיים טובים. משום כך, מודעות דרושים מתאימות לאנשי הצוות.

צוות הפנימייה אינו זהה במדויק בכל הפנימיות, אך הוא בדרך כלל כולל; אנשי הנהלה, צוות פרא רפואי כמו ריפוי בעיסוק וקלינאות תקשורת, פסיכולוג/ית, פסיכיאטר/ית, בעיקר אצל פנימיות טיפוליות פוסט אשפוזיות או הוסטלים לנפגעי נפש, עובדים סוציאליים, תרפיסטים, מדריכים, מתנדבים וכן צוות טכני ותחזוקה.

כדי שאנשי הצוות יוכלו לטפל בחניכים בצורה הטובה ביותר, הם אמורים לעבור בעצמם הכשרה והדרכות שוטפות במהלך השנה – באשר לתפקוד המקצועי שלהם וכן הרגשי שלהם. כמו כן, פעמים רבות הצוות עצמו מקבל תמיכה כי זוהי עבודה מאתגרת.

פנימייה טיפולית

אמנם פנימייה, אך מה לגבי ההורים?

נכון, מדובר במסגרת אינטנסיבית המשמשת כחלופה להימצאות בבית ההורים. עם זאת, חשוב מאוד שהילד יישאר בקשר שוטף עם הוריו כל עוד ניתן. כחלק מסל הטיפולים והתמיכה שהחניך מקבל, גם הקשר המשפחתי זוכה להתייחסות. המטרה היא שמידת האפשר, לבסוף החניך יוכל לעזוב את הפנימייה ולחזור לבית הוריו.

מה כלול במעטפת פנימייה טיפולית?

פנימיות טיפוליות שונות, בעלות תכנים חינוכיים ורגשיים, אך שונים. ביניהם;

  • לימודים עיוניים – ראשית, בבסיס כל פנימיה טיפולית לילדים ונוער, שכוללת עבודה עם נוער בסיכון, ישנם לימודים השואפים למקסימום זכאות לבגרות. חניכים מסוימים מצליחים לקבל תעודת בגרות, ואחרים לוקחים חלק במסלול לימודי שיהווה בסיס להמשך, אך ללא תעודת בגרות.
  • סדנאות ומגמות מקצועיות – בנוסף ללימודים הסטנדרטיים, כדי להקל על התלמידים – בעיקר אלו שמתקשים לימודית ו/או קוגניטיבית, ישנה אופציה ללמוד תחום מקצועי יותר. לדוגמא ספרות, נגרות, מכונאות ועוד. מטרת הלימודים הללו היא שהחניכים יצאו מהפנימייה עם הסמכה למקצוע ומסלול מכוונן.
  • חוגי העשרה – פנימייה טיפולית מספקת חוגים שמטרתם לפתח את תחומי העניין של החניכים, להשתתף בפעילות משמעותית ולהעלות את רמת שביעות הרצון שלהם. אין בחוגים אלו מטרה של התמקצעות, אלא התנסות ברמה כזו או אחרת.
  • מפגשי הדרכה – כאמור, חלק ניכר מצוות הפנימייה כולל מדריכים ומתנדבים. אלו מלווים את החניכים מקרוב ומספקים להם מפגשים קבוצתיים ופרטניים. במפגשים אלו לחניכים יש פלטפורמה מובנית ליצירת קשרים עם חניכים אחרים, וכן יכולת להתבטא בנושאים שונים.
  • טיפולים פרטניים – בפן הטיפולי, לכל חניך יש תוכנית טיפולית מותאמת אישית, על פיה החניכים מגיעים לטיפולים קבועים מספר פעמים בשבוע. הטיפולים עשויים להיות רגשיים, תפקודיים ושיקומיים.

מה מקבלים החניכים בתוך פנימייה פוסט אשפוזית?

חניכים הנמצאים במסגרת של פנימייה פוסט אשפוזית, מקבלים מעבר ללימודים, חוגים, סדנאות וטיפולים פרטניים המתבססים על תוכניות טיפול מותאמות אישית, גם מענה ייחודי להתמודד עם מצבים וסיטואציות אותם הם יכולים לפגוש במהלך חייהם. מדובר על מצבים אישיים, חברתיים, רגשיים ואחרים.

אלו מצבים שעבור אנשים מבחוץ, נראים לעיתים פשוטים, קלים להבנה וכן להתמודדות, אבל עבור החניכים בתוך פנימייה טיפולית זה יכול להיות מאבק לא קל לדעת כיצד להגיב באופן שישרת אותם ולא יפגע בהם. במסגרת העבודה של הצוות המטפל, הם מספקים לחניכים כלים שונים כיצד להתמודד עם סיטואציות אלו במצב הטוב ביותר.

המטרה היא, לעזור להם ולהכין אותם לחיים שבחוץ, חיים שמחוץ לפנימייה, בין אם זה בקרב בני משפחתם או בסביבה אחרת, קרובה או רחוקה. שם הם עלולים למצוא את עצמם בסיטואציות שלא בהכרח הכירו או התרגלו אליהן.

פנימיות פוסט אשפוזיות מומלצות – איך אפשר לבחון ולבחור

בתחום של פנימיות פוסט אשפוזיות בישראל מתחלק לשניים, ישנן פנימיות ציבוריות השייכות למדינה וישנן פנימיות פרטיות אשר מופעלות על ידי גורמים וקבוצות פרטיות המספקות שירותים בתחום.

כשיש צורך לחפש פנימייה פוסט אשפוזית מומלצת, אזי חשוב מאוד לבחון היבטים שונים הקשורים למקום ולאופן בו הוא פועל. הנה כמה דוגמאות לכך:

  • מיקום ומקום – הכוונה היא הן למיקום בו פועלת פנימייה טיפולית, וכן אופי המקום, בין אם זה מבחינת מבנה, חדרים, סביבה וכל דבר אחר שקשור לתנאים שהוא מספק לילדים ובני נוער אשר מתגוררים בו.
  • צוות המקום – יש לבחון הן את גודל הצוות, הן את התפקידים שהם מבצעים, איכותם, המוניטין שיש להם, עד כמה הם מנוסים ואיכותיים בעבודה עם אוכלוסיות שונות הזקוקות לשירותם בכל עת.
  • פעילויות – מאחר ומדובר בפנימיות המשרתות אוכלוסיות גיל שונות, הרי שהן אמורות לספק מענה בתחום הלימודים, חוגים, סדנאות, הפעלות ודברים אחרים שיכולים לעזור ולקדם אותם ולספק להם שגרת חיים סדירה וטבעית עבורם, על פי גילם. חשוב לבחון את עומק הפעילויות, סוג ואיכות.
  • מוניטין – חשוב מאוד לבדוק את המוניטין של הפנימייה, בין אם זה דרך פרסומים בכלי תקשורת ובין אם זה בדרכים אחרות. ניתן לגלות הרבה מאוד מידע כך, הן על המקום והן על האיכויות שלו.
  • תוכנית פעולה – חשוב להכיר את תוכנית הטיפולים של המקום, מה תוכנית הפעולה המוצעת עבור כל אחד ואחת המגיעים אל הפנימייה, וכיצד עוזרים להם להתמודד עם המצב בו הם נמצאים.
  • קשר עם ההורים והמשפחה – חשוב לבדוק מה רמת הקשר שהמקום מאפשר בין הילדים ובני הנוער להוריהם. עד כמה ההורים מעורבים בתהליך ועד כמה הם יכולים להשפיע עליו.

פנימיה טיפולית- לסיכום

פנימייה טיפולית לנערות זו מסגרת עבור אוכלוסייה המצויה בסיכון לנשירה, לאחר שלא הצליחו לתפקד כראוי במסגרת חינוכית רגילה. הפנימייה הטיפולית, מספקת עבורם שילוב של חיבוק חם, אמונה וכלים לשיקום. החניכים מוקפים בצוות מסור שתפקידו לגרום לכך לקרות.