הוסטלים לנפגעי נפש מהווים פתרון דיור חיוני בקהילה עבור אנשים המתמודדים עם אתגרים נפשיים המשפיעים על תפקודם היומיומי. מסגרות אלו מציעות מגוון רמות של עצמאות, המותאמות לצרכים האינדיבידואליים של כל דייר. בנוסף לסביבת מגורים תומכת, ההוסטלים מספקים ליווי שיקומי ופרא-רפואי מקיף, המבוסס על תוכנית שיקום מותאמת אישית לכל מתמודד. מטרתם העיקרית היא לאפשר לדיירים לפתח מיומנויות חיים עצמאיות, תוך קבלת התמיכה הנדרשת להם בסביבה בטוחה ומקדמת.
הוסטלים לנפגעי נפש- מקום מגורים
דיור מוגן הוא שם כולל למסגרות דיור עצמאיות בקהילה לנפגעי נפש. ישנם כמה סוגי דיור הנבדלים זה מזה ברמת העצמאות של הדיירים וכן באינטנסיביות התמיכה והליווי שהם מקבלים מהצוות. ראשית, סוג הדיור העצמאי ביותר הוא דירות מוגנות – הדיירים בוחרים בעצמם היכן יתגוררו ועם מי. הם גרים בדירות עצמאיות, פוגשים מתאם טיפול אחת לשבוע ומקבלים ביקורים של אנשי צוות המסייעים להם במידת הצורך. שנית, סוג דיור פחות עצמאי ומשתמש בתור קהילה – הדיירים מתגוררים בדירות השייכות לקהילה, במרחק קצר ממבנה מרכזי קהילתי. ישנו צוות פרא-רפואי וכן צוות שיקומי הזמין עבורם 24/7, וכן פעילויות משותפות שיקומיות עבור כלל הקהילה במבנה המרכזי. לעומת זאת, סוג הדיור התמוך ביותר הינו הוסטלים לנפגעי נפש.
הוסטלים לנפגעי נפש – יישור קו
כאמור, הוסטלים לנפגעי נפש הינם פתרון דיור לאנשים בעלי קשיים נפשיים ותפקודיים משמעותיים שאינם יכולים להתגורר באופן עצמאי, אלא זקוקים לליווי ותמיכה אינטנסיביים. ישנם הוסטלים פרטיים לנפגעי נפש וכן ציבוריים. בעוד כי עבודה עם נוער בסיכון היא בדרך כלל בתוך פנימיות, במקרה זה הדיירים בני 18 ומעלה. הם חווים משבר ראשון או משבר חוזר, ומתמודדים עם מחלות נפשיות שונות בדרגות קושי משתנות, ביניהן סכיזופרניה, מאניה דפרסיה, פוסט טראומה, דיכאון ועוד.
הוסטלים לנפגעי נפש מתקיימים כמבנים גדולים המאחדים בתוכם דירות שותפים, מרחב משותף לכלל הדיירים וכן צוות מטפל ושיקומי. הדיירים מקבלים עזרה מהצוות בתחזוקת הדירה וכן בניהול שגרת החיים על פי הצורך שלהם, למשל; סיוע בהיגיינה אישית, כביסה, בישול, נטילת תרופות, קניית בגדים ועוד. בנוסף, מרכזים אלו כוללים סדר יום מובנה, הכולל יציאה למסגרת תעסוקתית, זמני אוכל, זמן פנאי, זמני טיפול ועוד. לכל דייר יש תוכנית שיקום מותאמת אישית הכוללת את התחומים בהם האדם צריך יותר עזרה, וכן מטרות – לאן הוא מעוניין להתקדם. המטרה הכללית היא שכל דייר יגיע לרמת העצמאות המירבית עבורו ויתקדם לצורת דיור עצמאית יותר, אם מעוניין וניתן.
ישנן מסגרות הפזורות בכל רחבי הארץ. ישנם הוסטלים בחיפה – למעוניינים בקרבה לים והימצאות באחת הערים הגדולות בארץ. בנוסף, אם ירצו להדרים ועדיין לגור בעיר גדולה, ישנם מקומות בבאר שבע גם כן. לעומת זאת, יש אנשים שהפריפריה פחות נוגעת להם, עבורם המרכז הוא המתאים הנכון.
סוגים של הוסטלים לנפגעי נפש
ישנם שלושה סוגים:
- כוללני – מיועד עבור דיירים הזקוקים לקבלת ליווי מהצוות הכולל מטפל שיקומי צמוד 24/7 בכל/רוב תחומי החיים. הצוות רחב וכולל את הנהלת ההוסטל, רופא/ה, עובד/ת סוציאלי/ת, פסיכיאטר/ית, מרפא/ה בעיסוק, מדריכי שיקום וכן אנשי מטבח, ניקיון ותחזוקה. הצוות מסייע לדיירים בכל מה שהם זקוקים ומתרגל איתם מיומנויות בסיסיות ויומיומיות על מנת לשפר את יכולת העצמאות שלהם.
- מתוגבר – אלו הם הוסטלים לנפגעי נפש המיועדים לדיירים עצמאיים יותר – בלקיחת תרופות, מנהלים חלק ממשק הבית, יוצאים למסגרות תעסוקה ועוד. במסגרת זו, אנשי הצוות מגיעים אל ההוסטל בשעות החזרה של הדיירים ממסגרות התעסוקה. בנוסף, אין צוות מלווה בשעות הלילה אך ישנם כוננים המגיעים להוסטל אם יש בכך צורך. הצוות בהיקף מצומצם יותר וכולל הנהלה, מדריכים, עובד/ת סוציאלית וכן אנשי תחזוקה וניקיון. אין בתוך הוסטל זה פסיכיאטר כחלק מהצוות אלא הדיירים הולכים למעקב בקהילה. הצוות תומך בדיירים ומלווה אותם בכל מה שצריך, מדריך אותם ומסייע להם לשפר מיומנויות על מנת להעלות עוד את רמת עצמאותם, במטרה שאלו המסוגלים לכך יעברו למסגרת של דיור מוגן בקהילה.
- משולב – כשמו כן הוא מרכזים מסוג זה משלבים דיירים משני הסוגים – כוללני ומתוגבר, וכל דייר מנהל שגרת חיים עם אינטנסיביות הליווי המיועדת לו. בתוך מרכזים כאלה, לעיתים אף הדיירים העצמאיים יותר תומכים בעצמאיים פחות, בעידוד וליווי הצוות שנמצא 24/7.
הוסטלים פרטיים לנפגעי נפש
יש בארץ כ-136 הוסטלים פרטיים לנפגעי נפש (לפי אתר משרד הבריאות). מפעילים אותם מגוון ארגונים ועמותות שונות, כמו גם גופים פרטיים. בכל מקרה, חשוב להדגיש, שגופים אלה מחויבים לעמוד בתקנות שונות וגם נמצאים בפיקוח של משרד הבריאות.
חשיבות הסביבה התומכת בתוך הוסטלים לנפגעי נפש
לבני המשפחה של הנפגעים עשוי להיות כמובן תפקיד מכריע בחייהם, כולל בהקשר פתרונות הדיור. כדאי לזכור, כי משרד הבריאות מפעיל מרכזי ייעוץ למשפחות. במרכזים אלה, ניתן לקבל מידע, ייעוץ פרטני וקבוצתי ואף הרצאות וסדנאות. מנקודת מבט טיפולית רחבה, מעורבות המשפחות משמעותית מאוד. זאת, כחלק ממכלול, אשר במקום לבודד את נפגע הנפש, משלב אותו במידת האפשר עם סביבתו. כפי שהוסטל עושה זאת לגבי קהילות וחיי היום יום. במילים אחרות, זו היא גישה של יצירת סביבה תומכת.
דירת לווין
בנוסף לשלושת הסוגים, ישנה אופציה למגורים בדירת לווין של הוסטל, זו מן תחנת מעבר עבור הדיירים שהתקדמו בתהליך השיקומי אך אינם יכולים עדיין לעבור לדיור ברמת עצמאות גבוהה, לכן הם עוברים לגור בצורה עצמאית יותר אך תחת פיקוחו של צוות ההוסטל. ישנה רשימת הוסטלים לנפגעי נפש הכוללת את כל הסוגים, כך שניתן למצוא הוסטל מתאים עבור כל אדם.
מימון שירות הוסטלים לנפגעי נפש
הדיירים אמורים לשלם את שכר הדירה וכן את החשבונות הנלווים, חלקם מקבלים עזרה ממשרד השיכון. אלו שלא, יכולים לשלם זאת בעזרת קצבת הנכות שלהם או אלו שעובדים יכולים לשלם עם המשכורת שהם מקבלים. בנוסף לכך, ישנו סל שיקום. סל שיקום הינו מקבץ שירותים המגיעים לכל נפגע שהוכר כבעל נכות של 40% ומעלה מטעם ביטוח לאומי. סל זה כולל שירותים רבים ביניהם סיוע בדיור, תעסוקה, השכלה, טיפולי שיניים ועוד. כאשר מדובר בדיור, סל השיקום מממן את ליווי הדיירים ואת השירותים של הצוות המטפל בהתאם לתוכנית השיקום של כל דייר הנקבעת על ידי וועדת סל שיקום.
הוסטלים פרטיים לנפגעי נפש
יש בארץ כ-136 מרכזים לפגועים (לפי אתר משרד הבריאות). מפעילים אותם מגוון ארגונים ועמותות שונות, כמו גם גופים פרטיים. בכל מקרה, חשוב להדגיש, שגופים אלה מחויבים לעמוד בתקנות שונות וגם נמצאים בפיקוח של משרד הבריאות.
הוסטלים לנפגעי נפש – סיכום
ישנם מרכזים מסוגים שונים בהם דרושים עובדים. אלו נבדלים זה מזה ברמת העצמאות והתמיכה. כמו כן, המרכזים פזורים ברחבי הארץ – ישנם הוסטלים לנפגעי נפש בצפון או בדרום, וכן ישנם כאלו הממוקמים במרכז הארץ, כמו הוסטלים לנפגעי נפש בראשון לציון לדוגמא. לכל נפגע נפש המעוניין בדיור עצמאי בקהילה, אפשר וכדאי להתאים הוסטל עבורו ולקבל שירות שיקומי כדי להעלות את רמות העצמאות שלו.