Date

דיור מוגן לנפגעי נפש

דיור מוגן לנפגעי נפש זו אופציית דיור המיועדת עבור אנשים המתמודדים עם קשיים נפשיים מגוונים. בעזרת מסגרות של דיור מוגן, אנשים אלו יכולים להתגורר ולקיים אורח חיים עצמאי לפי מסוגלותם, תוך קבלת תמיכה מותאמת. מסגרות דיור לנפגעי נפש שונות ומגוונות בפרמטרים רבים, לכן ניתן להתאים מסגרת לכל אדם.

קצת על נפגעי נפש

נפגע נפש זה אדם שקיבל אבחנה פסיכיאטרית של מחלה נפשית. מחלה נפשית מורכבת מתחושות, רגשות, מחשבות, והתנהגויות החורגות מהנורמה המקובלת. אדם החולה במחלה נפשית, סובל מפגיעה בתפקוד וחש לעיתים קרובות מצוקה נפשית ורגשית. ישנה קשת רחבה של אבחנות, חלקן נחשבות קשות יותר וחלקן פחות. כמו כן, חלקן מופיעות לתקופה זמנית וחולפת וחלקן כרוניות. רשימת האבחנות כוללת סכיזופרניה, הפרעות חרדה, מאניה-דפרסיה, אנורקסיה, הפרעת דחק פוסט טראומתית ועוד. אנשים אלו זקוקים לעזרה בדמות דיור מוגן לנפגעי נפש.

מהו דיור מוגן לנפגעי נפש?

דיור מוגן לנפגעי נפש זו מסגרת דיור בקהילה המאפשרת מגורים עם רמות משתנות של עצמאות ותמיכה. מסגרת זו מיועדת עבור נפגעי נפש בני 18 ומעלה, המעוניינים לגור בגפם או עם דיירים נוספים, לנהל אורח חיים עצמאי ככל הניתן ולקבל תמיכה לשם כך. התמיכה בתוך הדיור המוגן מתבצעת על ידי ליווי של אנשי שיקום מטעם המסגרת, החל מתדירות של פעם-פעמיים בשבוע ועד 24/7. מטרת הליווי היא לעזור לאדם לנהל משק בית, להשתלב בקהילה, להרחיב מעגלים חברתיים, להתפתח בתחומי השכלה, פנאי, תעסוקה ועוד. חשוב לעודד נפגעי נפש לצאת לשוק העבודה לפי מסוגלותם, ישנן עבודות בהן חוויות הדיירים עשויות לשמש אף כערך מוסף כמו עבודה עם נוער בסיכון מאוכלוסיות מסוימות. השתתפות במארג החיים עשויה לגרום לעלייה באיכות החיים, ברווחה האישית ובתחושת המימוש העצמי.

 

סוגי דיור מוגן לנפגעי נפש

ניתן לחלק מסגרות דיור מוגן לנפגעי באופנים שונים. ראשית על פי מאפייני תרבות ודת. בנוסף, פעמים רבות המסגרות מחולקות לפי מגדר. יתר על כן, ישנו מענה גם עבור אוכלוסיות מיוחדות כמו נפגעי אלימות ותקיפה מינית, וכן מתמודדים עם תחלואה כפולה.

בנוסף לחלוקות אלו, החלוקה המשמעותית ביותר היא לפי רמת עצמאות ותמיכה:

  1. הוסטלים – זו המסגרת הכי פחות עצמאית והכי תמוכה של דיור מוגן לנפגעי נפש אליה מגיעים אנשים ברמות תפקוד נמוכות יחסית. זהו מבנה כוללני בקהילה, בו חיים יחד עד כ-30 דיירים בדירות שותפים – בדרך כלל שניים. במסגרת זו ישנו סדר יום מובנה הכולל ארוחות, זמן יציאה לעבודה, פעילויות משותפות, טיפולים פרא-רפואיים, זמן חופשי ועוד. במתחמים אלו ישנו צוות פרא-רפואי ושיקומי הזמין 24/7 עבור הדיירים, ומלווה אותם באופן פרטני וקבוצתי על פי תוכנית השיקום שלהם.
  2. קהילה תומכת – זו מסגרת דיור מוגן לנפגעי נפש שהם אנשים עצמאיים ומתפקדים יותר, בה גרים כ- 60 אנשים. במסגרת זו אנשים גרים בדירות אישיות בקהילה אך גם הם מקבלים זמינות לליווי 24/7 מהצוות הפרא-רפואי והשיקומי, בתחומים שונים בהתאם לתוכנית השיקום שלהם. כלל הדירות נמצאות במרחק הליכה ממבנה מרכזי המשמש כמקום המפגש. במקום המפגש ניתן להיפגש עם הצוות [בנוסף לביקורים בדירה] וכן, שם מתקיימות הפעילויות הקהילתיות של כלל הדיירים.
  3. דירות מוגנות – זו המסגרת העצמאית ביותר של דיור מוגן לפגועי נפש. במסגרת זו האנשים בוחרים בעצמם את השכונה בה ירצו לגור, האם ירצו לגור בה בגפם או עם שותפים, וכן את השותפים עצמם – בעלי פגיעה נפשית, ללא, או בני משפחה. גם הדיירים מלווים על ידי מדריך שיקומי המגיע אל דירתם בהתאם לתוכנית השיקום. בנוסף, כל דייר צריך לפגוש מתאם טיפול אחת לשבוע במשרד המסגרת. תפקיד מתאם הטיפול הוא לעזור לדייר להשיג את המטרות שנקבעו לו מרצונו בתוכנית השיקום.

איזה סיוע מקבלים ומה הקשר לדיור מוגן?

סל שיקום הוא סל רחב של שירותים הניתנים לנפגעי נפש שהמוסד לביטוח לאומי קבע להם 40% נכות ומעלה. מטרתו היא לעזור לאדם להשתלב בכל מארג החיים על פי רצונותיו וצרכיו. הסל כולל סיוע בתחומי הדיור, תעסוקה, טיפולי שיניים, השכלה ועוד. מדובר בסיוע יקר, אך משרד הבריאות מסבסד את השירותים הללו. עם זאת, בתחום הדיור, ובמיוחג דיור מוגן לנפגעי נפש, האדם צריך לשלם שכר דירה וחשבונות, אך אינו צריך לשלם עבור הליווי והטיפולים שמקבל במסגרת הדיור. משרד הבריאות אינו מעניק את השירות עצמו, אלא זה תפקידם של עמותות וחברות שונות בפיקוחו של משרד הבריאות. על מנת לקבל את השירותים הנדרשים, יש לפנות לעובד/ת סוציאלית, למלא טפסים ולהגיש בקשה בפני וועדת השיקום המחוזית.

מסגרות דיור מוגן לנפגעי נפש 

המסגרות פזורות בכל רחבי הארץ כך שאם למשל אדם מעוניין לגור בצפון בארץ, ישנו דיור מוגן לנפגעי נפש בחיפה. עם זאת, לאדם שמעדיף מיקום מרכזי, הרצליה עשויה להתאים. לעומת זאת, לאנשים מסוימים ישנו חיבור מיוחד לעיר הקודש, בירושלים זו בהחלט אופציה טובה. אלו רק דוגמאות, מעבר לכך ישנן מסגרות גם בדרום הארץ ומרכזה.

דיור מוגן לנפגעי נפש- סיכום

כחלק מתהליך השיקום, נפגעי נפש רבים מעוניינים להתגורר באופן עצמאי אך זקוקים לליווי. דבר זה יכול להתאפשר בעזרת מסגרות שונות של דיור מוגן. ישנן מסגרות בכל הארץ והבחירה רבה – למשל, אם אדם מעוניין להצפין, חדרה יכולה להתאים. לעומת זאת, כשרוצים להישאר קרוב לים אך לגור במרכז במסגרת דיור מוגן לנפגעי נפש נתניה זו בחירה אפשרית. בנוסף למיקום גיאוגרפי, ניתן להתאים את בחירת המסגרת למאפיינים תרבותיים וכמובן לרמת התפקוד. מעבר לדיור מוגן הינו צעד משמעותי בדרך לשיקום.