חיפוש עבודה טומן בחובו מספר קריטריונים חשובים המשתנים בין אדם לאדם. אחד מאותם קריטריונים הוא ההשפעה המיידית והמתמשכת שיכולה להיות לעובד על סביבתו על אנשים מסוימים ועל החברה הישראלית בכלל. אלה מאיתנו שקריטריון זה חשוב להם, יחוו סיפוק גדול מעבודה חינוכית או טיפולית, בין היתר עם אוכלוסיות מורכבות. במאמר הזה נעסוק בעבודה עם אוכלוסיות קצה, המאפשרת את אותה השפעה ואת אותו סיפוק, או במילים אחרות – עבודה עם משמעות.
רקע – מהי אוכלוסיית קצה ומה גורם לה להיות עבודה עם משמעות?
כאשר מדברים על אוכלוסיות קצה, בפרט בהקשר של עבודה עם משמעות, הכוונה היא לאוכלוסיות מורכבות ובעלות צרכים ייחודיים בהקשרי טיפול, חינוך, שיקום, השכלה ועוד. במאמר זה נתמקד בנוער בסיכון ובנפגעי נפש, אך ישנן אוכלוסיות קצה אחרות כגון עבריינים, עובדים ועובדות בזנות, דרי רחוב ועוד. המשותף לכל האוכלוסיות האלה הוא שאין להן בעצם קשרים נורמטיביים ותקינים שיספקו להם תמיכה וסיוע. לכן דרוש להם סיוע חיצוני, שמצד אחד יתמוך, יטפל וישקם, אך מצד שני יעשה זאת ממקום מכבד, שרואה את האדם ולא מרחם עליו. האיזון החמקמק בין שני המאפיינים האלה הוא, בין היתר, מה שמייחד עבודה עם אוכלוסיות קצה.
עבודה עם משמעות- נוער
ההגדרה של נוער בסיכון משתנה, אך ככלל, מדובר בבני נוער שחרגו באופן זה או אחר מהמצב המצופה והתקין עבור בני גילם. לדוגמה, בני נוער שנשרו ממסגרת חינוכית ו/או כאלה שעוסקים בפעילות עבריינית. במקרה של נוער בסיכון, פעמים רבות המשפחה או הבית מוגדרים כסביבה לא מיטיבה ולעתים אפילו כחלק מגורמי הסיכון. לכן בחלק גדול מהמקרים ילדים בסיכון מוצאים מהבית בתוקף צו בית משפט ועוברים למסגרות חוץ ביתיות. עבודה במסגרות אלה היא מאתגרת, חשובה ומלווה בהתמודדויות שונות, אך כאשר היא מובילה לחוויות הצלחה, היא מקדמת את חזרתם של הנער או הנערה לחיים נורמטיביים, מרחיקה אותם ממעגל הסיכון, ומסייעת למימוש הפוטנציאל שלהם. קל להבין שזו עבודה עם משמעות, חיונית, אפקטיבית ומספקת במיוחד.
פגועי נפש
עבור נפגעי או פגועי נפש, בפרט כאלה ללא סביבה תומכת, יש חשיבות רבה לפתרונות דיור תומכים שיספקו להם הגנה מחד גיסא ושיקום מאידך גיסא. לשם כך קיימים הוסטלים לנפגעי נפש, בהם מתגוררים הדיירים, כאשר לצידם מדריכים ואנשי צוות נוספים שמטרתם הן לתמוך ולטפל, והן לקדם עצמאות ומיומנויות שונות, בהתאם ליכולת האישית של כל דייר ודייר. עבודה עם נפגעי נפש היא עבודה עם משמעות, שמאפשרת לקחת חלק בתהליך שיקומי, ולסייע לאדם לרכוש מיומנויות תפקודיות שאבדו לו או שלא היו לו כלל.
לאחר אשפוז
בין האוכלוסיות השונות המגיעות למסגרות חוץ ביתיות, בולט האתגר המיוחד של טיפול בבני נוער וילדים המגיעים לאחר אשפוז, ולעתים מספר אשפוזים, על רקע נפשי. אלו הם צעירים וצעירות עם קשיים רגשיים ונפשיים הקיימים מלכתחילה, ולעתים הועצמו במהלך השנים. על מנת לספק להם את המענה הייחודי לו הם זקוקים, קיימת מסגרת הקרויה פנימייה פוסט אשפוזית. עבודה בפנימייה לאוכלוסיות בסיכון, ובפרט לנוער וילדים לאחר אשפוז על רקע נפשי, היא עבודה עם משמעות – מאתגרת במיוחד אך גם בעלת תרומה עצומה לאדם ולחברה. עבודה זו מאפשרת לקדם את אותם ילדים ובני נוער, לסייע להם בשיקום נפשי ובחזרה לתפקוד.
עבודה עם משמעות- לסיכום
במאמר זה הצגנו עבודות שונות הכוללות מרכיב משמעותי של קשר בינאישי, חינוכי וטיפולי בונה – עבודה עם אוכלוסיות קצה, בהוסטלים ובפנימיות. אלו הם מקומות עבודה ייחודיים ומאתגרים, המאפשרים לעובד להיחשף לתהליכים קשים, מורכבים אך גם מרגשים ביותר. זוהי בהחלט עבודה עם משמעות.
במסגרות שלנו, בהוסטלים ואף עבודה בפנימיות – מתקיימים תהליכי שיקום של ילדים, בני נוער ומבוגרים. היכולת ליטול חלק בתהליכים אלה היא זכות ואתגר. אם מעניינת אתכם עבודה כזו – חינוכית וטיפולית עם אוכלוסיות קצה – נציע לכם ליצור איתנו קשר.